Wietnam, podobnie jak Laos,
jest producentem kawy Robusta i Arabica. Korzystając z okazji, zajrzeliśmy
do jednej z wielu plantacji otaczających górską miejscowość Dalat, aby przyjrzeć
się z bliska, jak wygląda proces tworzenia jednego z naszych ulubionych porannych
napojów.
Plantacje kawy w okolicach
Dalat mają stosunkowo krótką tradycję. Początków należy szukać w pierwszych
latach po zakończeniu II Wojny Indochińskiej. Jeszcze na początku lat
sześćdziesiątych XX wieku, Dalat otaczała nieprzebyta dżungla, która w niecałe
dwadzieścia lat później została wykarczowana w 80 procentach i ustąpiła miejsca
plantacjom kawy
Obecnie Wietnam jest jednym
z czołowych eksporterów kawy na świecie.
We wrześniu ziarna kawy
dojrzewają jeszcze na krzewach, ale już od października zaczyna się
trzymiesięczny okres zbiorów.
Dojrzewające ziarno kawy ma słodkawy posmak, a charakterystycznej goryczki nabiera dopiero
w procesie suszenia.
Jednym z droższych gatunków kaw na świecie jest tzw. weasel coffee, której cena za jeden
kilogram potrafi dochodzić nawet do 300 tys. USD. Jej smak i
rzadkość zawdzięczamy uroczym zwierzakom i ich żołądkom.
Na
terenie plantacji znajduje się przyjemna kawiarnia, w której można spróbować wyjątkowego
smaku weasel coffee za jedyne 60.000
dongów, czyli ok. 3 USD.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz